AMURIN HISTORIA
Tampereen teollistuminen alkoi 1820-luvulla, James Finlayson perusti Finlaysonin tehtaan. Satakunnankadun toiselle puolelle perustettiin Frenckellin paperitehdas vuonna 1842.
Tehtaiden myötä Tampereen väkiluku alkoi kasvamaan ja kehittyvä kaupunki tarvitsi asuntoja.
Amuria alettiin rakentamaan 1860-luvulla pääsääntöisesti työväestölle. Teollistuva kaupunki tarvitsi työntekijöitä ja työntekijät tarvitsivat asuntoja. Tehtaat alkoivatkin rakentamaan asuntoja työläisilleen. Vanha Amuri koostui pieni tonttisista puutaloista joissa asui tehtaissa työskentelevät työläiset.
Amurin asunnoissa oli yhteiskeittiöt. Yhteiskeittiöiden etu oli se, että näin saatiin asutettua nopeasti ja halvalla suuria määriä ihmisiä.
Tampereen kaupunginhallitus haki Amuriin uudisrakennuskieltoa. Tämä aiheutti sen, ettei rakennuksia korjattu ja ne rappeutuivat.
Kun vanhan Amurin purkupäätös tuli, se aiheutti Amurissa asuneille ihmisille paljon pakkomuuttoja. Tehtaiden työntekijöillä ei ollut varaa ostaa uusia kerrostalo-osakkeita.
Väinö Linna kirjoitti Tuntemattoman sotilaan työskennellessään Finlaysonin tehtaalla ja asuessaan Puuvillahtehtaankatu 15 B:ssä.
Tämä sattuu. Kaunis kivirakennus purettu ja tilalle jätetty parkkipaikka.
Vaikka tämmöisen päätöksen voi joku jossain tehdä, se ei silti tarkoita sitä, että se päätös on oikein.
Olin ysitiellä kirpparilla kun bongasin tämän valokuvan “Amurin poikia” -kirjasta jonka on tehnyt Jarmo Siren.
Nykyinen Amurin ruutukaava mukailee aavistuksen puutalokortteleiden muotoa. Saneeraukset alkoivat 1950-luvulla ja ne kestivät 1990-luvun alkuun jolloin niin kutsuttu Uusi Amuri valmistui. Uudella Amurilla tarkoitettiin Kortelahdenkadun, Näsijärvenkadun, Mustalahdenkadun ja Satakunnankadun sisälle jäävää korttelia.
Amurissa sijaitsee myös Työläismuseokortteli jonka näyttää hienosti sen minkälainen Puu-Amuri joskus oli.
Tällä hetkellä Amurissa asuu noin 5500 ihmistä.
Amurin kaupunginosassa sijaitsee Pääkirjasto Metso, Tampereen taidemuseo, Hiekan taidemuseo, Pyynikin uimahalli, Amurin koulu ja päiväkoti sekä tietenkin Työläismuseokortteli.
Amuri sijaitsee Tampereen keskustan länsipuolella, junaradan, Hämeenpuiston, Pirkankadun ja Pyynikin väliin jäävällä alueella.
Pyynikin Näkötornista näkymä Amuriin kesäkuussa 2021.
2000-luvulla Amurin rakentaminen on jatkunut pienen tauon jälkeen. Mustalahdenkadulla olevaan kortteliin on tehty paljon täydennysrakentamista ja tänä päivänä sieltä löytyykin Amurin kolmas umpikortteli.
Amurin puiston ympärillä olevaan kolmikerros Amuriin on noussut suunnitelmia Amurin täydennysrakentamiseen.
Talot joiden takia puutalot purettiin joutuvat nyt itse puntariin riittävätkö eväät tulevaisuuden kanssa.